Home / Onze mensen / Dominique Valk

Dominique Valk

Ambulant begeleider

Over mij

Meer dan 550 collega's zetten zich dag in, dag uit in om de beste zorg te leveren. Wij stellen een aantal collega's aan je voor.

“Het werken met mensen vind ik leuk maar ik vind het nog leuker om hun kwaliteit van leven nog beter te maken. Om ze bij de hand te nemen en hen te helpen eruit te klimmen, dat vind ik heel mooi om te doen.”

Dominique Valk is Ambulant Begeleider in team Den Haag Escamp.

> Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Dominique en ik werk als ambulant begeleider in team Escamp, in de regio Den Haag. Ik woon zelf ook in Den Haag. Ik werk sinds september 2023 bij impegno en heb hiervoor bij de gemeente en negen jaar als verpleegkundige gewerkt. In verband met mijn gezinssituatie was ik op zoek naar een baan met regelmatige werktijden. Bij de gemeente zat ik veel achter de computer en miste ik het contact met mensen en om met hen ergens naartoe te werken. En toen kwam impegno op mijn pad. Ik ben in gesprek gegaan met de team coördinator en dat klikte ontzettend goed.

Binnen impegno ben ik ambulant begeleider en werk ik met mensen tussen de 18 en 99+ jaar. Ik ondersteun hen op verschillende gebieden op het moment dat ze spaak lopen in de maatschappij. Ik help hen bijvoorbeeld bij het regelen van hun financieren, het inbouwen van structuur in een dag, maar ook met praktische zaken die ze lastig vinden om zelf te regelen bied ik de helpende hand om mensen weer terug te krijgen naar zelfstandigheid. Het doel is om cliënten weer zelfstandig te laten functioneren in de maatschappij. En de één heeft daar meer tijd voor nodig dan de ander. Het ambulant begeleiden pas perfect bij mij, ik hou van afwisseling in mijn baan. En hier is het elke dag anders.

> Kun je wat vertellen over Begeleiding?

Wij ondersteunen en begeleiden mensen die vastlopen in de maatschappij. Het is vooral een baan waarbij je veel zelfstandig werkt. Je hebt de vrijheid om je eigen agenda in te delen en je kunt zelf je afspraken inplannen tussen 08:00 en 18:00 uur. We hebben bij Escamp ook een ontzettend leuk team met verschillende karakters en persoonlijkheden. Je ziet je collega’s niet dagelijks maar de band is goed. Je moet voor een groot deel wel echt vertrouwen op je eigen zelfstandigheid maar het contact met collega’s is ook laagdrempelig.

> Werk je in een team of alleen? Hoe is het team?

Ik werk in een team. We hebben wekelijks overleg met het team, de ene week is dat een intervisie waarbij we de casuïstiek bespreken en de week daarna is het een teamoverleg. We zitten dan met zijn allen bij elkaar en bespreken we belangrijke zaken. Er wordt altijd gevraagd hoe het met iedereen gaat. En als je niet aan je uren komt of als iets niet lukt met cliënten dan is er altijd ruimte om daarover te praten. Je hebt ook veel contact met de andere takken hulpvormen binnen en buiten impegno. Als ambulant begeleider ben je vaak een heel belangrijk persoon in het leven van je cliënt en mensen zijn vaak ook echt eerlijk tegen ons. Wij weten dus vaak wat er speelt en daarom gaan wij soms ook, met toestemming van de cliënt, mee naar gesprekken met behandelaren. De ene dag is dat een arts en de andere dag een psycholoog of een wijkagent. Er zijn vaak zoveel verschillende dingen gaande in het leven van cliënten, je loopt echt een stukje mee met iemands leven.

> Wat maakt impegno zo leuk?

impegno is een hele warme organisatie, vanaf dag één had ik het gevoel dat ik welkom was en waren de dingen goed geregeld. Er werken ook echt mensen-mensen bij impegno, iedereen is heel open en relaxt en dat vind ik een hele fijne werksfeer. Je wordt ook goed opgevangen door collega’s, je kunt altijd even bellen met elkaar zonder dat iemand een oordeel heeft.

> Wat wilde je als kind worden?

Ik denk dat ik van jongs af aan al het gevoel heb gehad dat ik andere mensen wilde helpen. Ik heb na mijn middelbare school een sportopleiding gedaan en tijdens deze opleiding kwam ik erachter dat ik het begeleidende deel heel leuk vond. Ik vond het bijvoorbeeld leuk om ouderen of mensen met een verstandelijke beperking te begeleiden bij het sporten. Na deze opleiding ben ik maatschappelijke zorg gaan studeren en ik ben afgestudeerd als verpleegkundige waarna ik ben gaan werken in de zorg. Omdat ik vanwege mijn gezin op regelmatige tijden wilde werken ben ik bij impegno terecht gekomen.

> Kun je een anekdote vertellen over je werk bij impegno? Wat heb je meegemaakt en zou je graag willen delen?

Wat mij blij maakt tijdens het werk is dat je ergens voor aan het strijden bent en dat het dan lukt. Bijvoorbeeld dat een urgentieverklaring eerst wordt afgewezen en dan uiteindelijk toch wordt toegewezen. Of dat mensen jarenlang in de financiële problemen hebben gezeten en dat het traject dan is afgerond en dat ze weer met een schone lei opnieuw kunnen beginnen. Het werken met mensen vind ik leuk maar ik vind het nog leuker om hun kwaliteit van leven nog beter te maken. Om ze bij de hand te nemen en hen te helpen eruit te klimmen, dat vind ik heel mooi om te doen.

Onze mensen

Ruim 550 collega’s staan dag in dag uit voor onze cliënten klaar. Wij stellen onze mensen graag aan je voor. Enthousiast geworden door de verhalen van onze collega’s? Bekijk dan snel onze vacatures!