Home / Onze mensen / Eveline Wagemaker

Eveline Wagemaker

Gezinscoach

Over mij

Meer dan 550 collega's zetten zich dag in, dag uit in om de beste zorg te leveren. Wij stellen een aantal collega's aan je voor.

“Ik vind het het belangrijkste dat ouders weer de nieuwe verbinding kunnen voelen als partners in ouderschap. Dat ze leren om het laatste stukje van hun relatie te dichten en terug te kijken naar wat er mis ging, zodat ze weer toe kunnen werken naar een nieuwe relatie als partners in ouderschap”

Eveline Wagemaker is gezinscoach in team Zoetermeer.

> Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Eveline, ik ben 40 jaar oud en ik woon in Zoetermeer met mijn zoon. Ik ben gezinscoach bij impegno en vooral actief als procesbegeleider bij Ouderschap bij Scheiden. Ouderschap bij Scheiden is een (kortdurend) traject binnen impegno dat zich richt op ouderschapsbemiddeling zodat ouders hun communicatie en samenwerking weer kunnen herstellen binnen het ouderschap maar als gescheiden ouders. Ze leren om niet werkende communicatiepatronen van zichzelf te herkennen en deze om te vormen naar wel werkende communicatiepatronen, met als doel om een nieuwe verbinding te vinden als partners in ouderschap. De meeste ouders die bij ons komen voor hulp zijn in conflict met elkaar.

Het traject wordt altijd door twee mensen gedraaid waardoor we altijd met vier personen aan tafel zitten; twee personen vanuit impegno en beide ouders. De enige voorwaarde is dat ouders wel met elkaar in één ruimte moeten kunnen zitten. Vanuit impegno zijn wij meerzijdig partijdig en we proberen toe te werken naar een ouderschapsplan wat voor beide ouders werkt. Tijdens de sessies bespreken we alles wat in het ouderschapsplan komt te staan. Ik vind het het belangrijkste dat de ouders weer de nieuwe verbinding kunnen voelen als partners in ouderschap. Dat ze leren om het laatste stukje van hun relatie af te dichten en terug te kijken naar wat er verkeerd is gegaan wat geleid heeft tot hun scheiding, zodat ze weer toe kunnen werken naar een nieuwe relatie als partners in ouderschap. De belangrijkste dingen van het traject zijn de communicatie, de samenwerking, het herstellen van vertrouwen en een streep zetten door wat is geweest zodat er met een nieuwe bril gekeken kan worden naar de toekomst en naar wat de kinderen nodig hebben.

Rechters weten hun weg naar ons gelukkig ook steeds beter te vinden, er wordt ingezien hoe belangrijk het is om een scheiding ook op emotioneel vlak goed af te wikkelen. In deze vorm van hulpverlening heb ik een heel andere rol dan als gezinscoach. Ik ben meerzijdig partijdig wat betekent dat ik aan de zijlijn de gesprekken tussen ouders coördineer en het traject tot een goed einde breng. Dat betekent ook dat mijn rol als procesbegeleider beter passend is dan hulpverlener. Als hulpverlener sta je naast de cliënt en neem je de cliënt mee aan de hand. Je veert mee om uiteindelijk de cliënt mee te laten bewegen. Als procesbegeleider beweeg je niet mee, dat kan niet omdat ouders lijnrecht tegenover elkaar staan; met wie moet je dan meebewegen? We bieden ouders een plek aan tafel, we leiden het gesprek, dragen gespreksonderwerpen aan voor het ouderschapsplan, maar het is het proces van ouders. Zij hebben de regie. Het komt dus ook vaak voor dat ouders zelf de gespreksonderwerpen aanreiken waar we mee aan de slag gaan, maar nogmaals, het is hun proces. Wij zitten op onze hadden, leunen achterover en zetten ouders aan het werk binnen de veilige muren van impegno.

> Kun je wat vertellen over Kind & Jeugd?

We bieden veel verschillende hulpvormen en het is fijn dat we de hulp binnen de organisatie kunnen houden.

> Wat maakt impegno zo leuk?

Je krijgt veel vertrouwen en vrijheid om je eigen agenda in te delen en thuis te werken als dat mogelijk is. Daardoor kan ik werk en privé ook perfect met elkaar combineren. En het Ouderschap bij Scheiden traject heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik ben vanaf het begin betrokken en maak ook onderdeel uit van een projectgroep die het traject steeds verder verbetert. Ik vind het ook leuk om daarin mee te denken en mijn expertise te delen, het maakt het werk leuk en uitdagend.

> Wat wilde je als kind worden? Waarom ben je projectbegeleider OBS geworden?

Ik wilde niet altijd al in de zorg werken. Ik heb na mijn middelbare school een grafische opleiding gevolgd en ben een tijdje grafisch vormgever geweest. Ik heb wel altijd al affiniteit gehad met kinderen en opvoeding en uiteindelijk ben ik SPH gaan studeren om vervolgens met kinderen te gaan werken. Omdat ik steeds vaker cases kreeg waar echtscheiding een behoorlijke invloed had kreeg het steeds meer mijn interesse. Ik voelde dáár een missie om een blijvende verandering te maken met ouders. Ik ben me gaan bekwamen met allerlei trainingen, waaronder de training van impegno: Ouderschap Bij Scheiden. Maar inmiddels ben ik ook SCHIP behandelaar en begeleider in Parallel Solo Ouderschap. Het is heel gaaf om te zien dat het ouders vaak genoeg lukt om weer te herstellen in hun ouderschapsrol en de samenwerking terug te vinden met de andere ouder. Daar en ik dan ook trots op!

> Kun je een anekdote vertellen over je werk bij impegno? Wat heb je meegemaakt en zou je graag willen delen?

Wat ik zelf heel grappig vind is dat onze naam niet altijd goed wordt uitgesproken wordt door cliënten. Ik heb bijvoorbeeld een keer meegemaakt dat iemand zei dat hij een afspraak had met iemand van impeño.

Onze mensen

Ruim 550 collega’s staan dag in dag uit voor onze cliënten klaar. Wij stellen onze mensen graag aan je voor. Enthousiast geworden door de verhalen van onze collega’s? Bekijk dan snel onze vacatures!