“๐๐ ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง ๐๐ฅ๐ฌ ๐ญ๐๐๐ฆ ๐ก๐๐๐ฅ ๐๐ฅ๐จ๐ฌ๐ ๐๐ง ๐จ๐ง๐๐๐ง๐ค๐ฌ ๐๐๐ญ ๐ฐ๐ ๐๐ฅ๐ฅ๐๐ฆ๐๐๐ฅ ๐ฏ๐๐ซ๐ฌ๐๐ก๐ข๐ฅ๐ฅ๐๐ง๐ ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง ๐ฌ๐ฅ๐ฎ๐ข๐ญ๐๐ง ๐ฐ๐ ๐ง๐๐๐๐ฅ๐จ๐จ๐ฌ ๐จ๐ฉ ๐๐ฅ๐ค๐๐๐ซ ๐๐๐ง. ๐๐ ๐ค๐ฎ๐ง๐ง๐๐ง ๐๐๐ก๐ญ ๐จ๐ฉ ๐๐ฅ๐ค๐๐๐ซ ๐ญ๐๐ซ๐ฎ๐ ๐ฏ๐๐ฅ๐ฅ๐๐ง. ๐๐ ๐๐๐ฌ๐ญ๐๐๐๐ง ๐๐๐ฐ๐ฎ๐ฌ๐ญ ๐ญ๐ข๐ฃ๐ ๐๐๐ง ๐๐ฅ๐ค๐๐๐ซ ๐๐จ๐จ๐ซ ๐ฅ๐ฎ๐ง๐๐ก๐๐ฌ ๐ข๐ง ๐ญ๐ ๐ฉ๐ฅ๐๐ง๐ง๐๐ง ๐๐ง ๐ฏ๐จ๐ฅ๐๐จ๐๐ง๐๐ ๐ญ๐ข๐ฃ๐ ๐ญ๐ ๐ฆ๐๐ค๐๐ง ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐๐๐ฌ๐ฎรฏ๐ฌ๐ญ๐ข๐๐ค ๐๐ง ๐ข๐ง๐ญ๐๐ซ๐ฏ๐ข๐ฌ๐ข๐”
Myrna de Vries is Teamcoรถrdinator in team Utrecht en Lekstroom.
Ik ben Myrna, 32 jaar en ik werk sinds een jaar als teamcoรถrdinator in Utrecht en Lekstroom. In woon in Alphen aan den Rijn en ben moeder van een zoontje van acht. In mijn rol als teamcoรถrdinator ben ik eindverantwoordelijk voor- en leidinggevende van de teams in Utrecht en Lekstroom. Ik voer overkoepelende gesprekken met de gemeenten, netwerkgesprekken met andere zorgpartijen en consulenten, voortgangs- en klachtgesprekken met cliรซnten, coach- en functioneringsgesprekken met collegaโs. Met het team doen we mee aan diverse pilots ter verbetering van de zorg en vermindering van de kosten in het kader van de landelijke opdrachten uit het GALA en de IZA. Hiervoor ben ik het aanspreekpunt en lever ik de nodige informatie aan. Samen met de regiomanager zorg ik voor gezonde en stabiele teams, op individueel en teamniveau. Collegaโs kunnen op mij terugvallen als ze iets nodig hebben of even willen sparren. Daarnaast begeleid ik ook eigen cliรซnten.
Daarnaast ben ik, samen met 3 andere collega’s uit verschillende bedrijfsonderdelen, aandachtfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld bij impegno. Dit houdt in dat ik advies geef aan collegaโs wanneer zij bijvoorbeeld een vermoeden hebben of signalen ontvangen van huiselijk geweld of kindermishandeling en hulp nodig hebben bij het doorlopen van de stappen van de Meldcode. Ook kunnen wij ondersteunend zijn in het contact met Veilig Thuis. Ik neem medewerkers mee in wat er moet gebeuren zodat ze dit de volgende keer zelf kunnen doen, zij kennen de cliรซnt uiteindelijk het beste. Om dit goed en gedegen te kunnen doen ben ik lid van- en volg ik scholing bij de LVAK (vereniging voor aandachtfunctionarissen).
Samen met het projectteam zorgkwaliteit en de andere aandachtfunctionarissen maken wij het protocol โMeldcodeโ. Het is aan ons om te zorgen voor implementatie en borging, daar waar nodig kunnen wij teams deskundigheidsbevordering geven. Ik sluit binnenkort ook aan bij een aantal begeleidingsteams, om kennis te delen maar ook om zichtbaar en toegankelijk te zijn als aandachtfunctionaris. Samen met de andere aandachtfunctionarissen houd ik me ook bezig met de preventie van huiselijk geweld en kindermishandeling. We geven tips hoe je een gesprek kunt voeren, wat je kunt doen als je bang bent dat de vertrouwensrelatie met je cliรซnt verstoord wordt en bespreken wat de signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld zijn zodat we dit zoveel mogelijk tegen kunnen gaan. Het is een vorm van coaching voor de collegaโs. Om aandachtfunctionaris te kunnen zijn heb ik een opleiding gevolgd vanuit impegno. De functie aandachtfunctionaris is op persoonlijke titel, ik kan deze dus ook privรฉ gebruiken.
Vanuit impegno bieden wij begeleiding in acht verschillende leefgebieden en daarin kijken we naar waar iemand vastloopt en wat iemand nodig heeft om zo zelfredzaam mogelijk te zijn. De focus ligt hierbij altijd op de eigen regie van de cliรซnt en wat voor hen belangrijk is in hun leven. De leefgebieden waar wij begeleiding in bieden zijn: dagbesteding, huisvesting, financiรซn, praktische zaken, lichamelijke gezondheid, geestelijke gezondheid, sociaal functioneren en gezinsomstandigheden. We hebben een outreachende begeleidingsstijl waarmee we laten zien niet snel op te geven en vaak mooie resultaten boeken.
Ik werk in een heel fijn en jong team. Toen ik bij de regio Utrecht en Lekstroom begon was het team kleiner, maar gelukkig zijn er nu veel fijne collegaโs bij gekomen. We zijn heel close en ondanks dat we allemaal verschillend zijn sluiten we naadloos op elkaar aan. We kunnen echt op elkaar terugvallen. We besteden bewust tijd aan elkaar door lunches in te plannen en voldoende tijd te maken voor casuรฏstiek en intervisie.
Ik vind impegno een hele laagdrempelige organisatie. Ze staan open voor ideeรซn, voor het benutten van kwaliteiten van medewerkers binnen de mogelijkheden die er zijn. Zo heb ik kunnen doorgroeien van ambulant begeleider, naar regiebegeleider en vervolgens naar teamcoรถrdinator, daarin ben ik zeker niet de enige. Mensen staan voor elkaar klaar, door alle lagen heen, dat geeft een verbonden gevoel. Ik heb mijn eigen teams waar ik teamcoรถrdinator over ben maar ik ben ook onderdeel van het teamcoรถrdinatoren West team, waarvan de regiomanager onze leidinggevende is. Ook daar heb ik hele leuke collegaโs die elkaar helpen waar mogelijk.
Ik werk nu ook projectmatig aan projecten om de zorg te verbeteren. Dat vind ik heel interessant om te doen, het geeft me weer een nieuwe impuls. Ik vind kennis delen รฉรฉn van de leukste dingen om te doen. Ik ben nu bijvoorbeeld ook bezig met een project over toegang en preventie. Alle zorgorganisaties hebben een opdracht, een integraal zorgakkoord en een gezond en actief leven akkoord en alle gemeentes moeten bezuinigen op de zorg. Met het project toegang en preventie zorgen we dat we bij blijven en voorop blijven lopen in de zorg die we bieden. Ik start hier binnenkort mee, dan kan ik hier meer over delen.
Binnenkort ga ik mijn team in Utrecht overdragen aan een collega, nu nog ambulant begeleider. Ik ga voor de helft van mijn contracturen als projectcoรถrdinator zorgkwaliteit werken. Een leuke nieuwe functie waarin ik, met het oog op kwaliteit van de zorg, mee ga werken aan projecten die bijvoorbeeld gericht zijn op toegang en preventie, maar ook de implementatie van nieuwe formats voor begeleiding. Hierdoor blijven wij een kwalitatief goede partij die aantrekkelijk is voor gemeenten en zorgverzekeraars om mee samen te werken, en bovenal krijgen onze cliรซnten daarmee de beste zorg en medewerkers de beste ondersteuning. Ik vind het leuk dingen op LinkedIn te delen, dus daar zal vast meer te zien zijn binnenkort!
Vroeger als kind wilde ik juf in het basisonderwijs worden en ik ben ook zelfs gestart met de opleiding tot onderwijsassistente. In mijn laatste jaar werden er vrijwilligers geworven door een organisatie die vakanties organiseert voor gezinnen met een kind met een lichamelijk en/of psychische beperking, zo kwam ik in aanraking met de gehandicaptenzorg. Ik zou gaan starten met de PABO maar ben al snel afgehaakt omdat ik merkte dat het me niet de voldoening gaf die ik zocht. Ik ben toen gestart in een BBL-traject in de gehandicaptenzorg en heb daar met veel verschillende doelgroepen gewerkt waaronder meervoudig beperkte mensen, licht verstandelijk beperkte mensen met psychiatrische klachten en gedragsproblematiek en alles wat daartussen zit. Daar kwam ik dan ook in aanraking met psychiatrie. Een vriendin van mij die al werkzaam was in de psychiatrie wees mij op de GGZ als sector en zo ben ik uiteindelijk bij impegno uitgekomen. Ik ben mijn carriรจre bij impegno gestart als ambulant begeleider.
Ik maak dagelijks hele mooie, ontroerende en soms ook lastige situaties mee. Daar รฉรฉn situatie uit kiezen vind ik lastig. Het geeft mij vooral veel energie als ik mensen zie groeien. Een extra kers op de taart is als collega’s of ikzelf dat ook terugkrijg vanuit cliรซnten, hun netwerk of gemeenten. Als ik weet dat ik echt een bijdrage heb geleverd, of dat de begeleiders uit mijn teams een groot verschil hebben kunnen maken. Zoals bijvoorbeeld een medewerker die relatief nieuw is in de GGZ en net een jaar in dienst is, een traject heeft overgenomen van een andere organisatie waar daarvoor nog niet veel vorderingen waren en waar nu grote stappen worden gemaakt. Van bijvoorbeeld een heel rommelig huis, naar dat nu alles strak en netjes is, er hangt een planbord aan de muur dat netjes wordt bijgewerkt en dat er dan consulenten binnenkomen en hun mond openvalt van verbazing. Maar bijvoorbeeld ook als ik hoor dat collega’s met elkaar persoonlijke verhalen delen en er voor elkaar zijn terwijl zij nog maar kort met elkaar werken. Daar zit een enorm gevoel van basisveiligheid, waar je soms jaren over doet dit met elkaar op te bouwen. Daar krijg ik echt energie van en dit maakt mij ontzettend trots!
Een jaar of 2 geleden bood ik begeleiding aan een oudere man (lees: 70+). Hij was voor het eerst voor zichzelf met hulpverlening in contact gekomen, daar waar hij ook mentor en bewindvoerder is voor zijn zoon. Zijn vrouw en hij zorgden altijd voor een kopje thee en een koekje bij aankomst omdat zij dat belangrijk vonden. Op een gegeven moment maakten wij een nieuwe afspraak voor 30 april. Hij gaf aan dat hij dan Koninginnedag moest vieren, met een glimlach op zijn gezicht. Wetende dat hij een grapje maakte ben ik daar in mee gegaan en gaf aan dat ik in het oranje zou komen maar dat hij dan moest zorgen voor tompouces in plaats van een koekje. Zo gezegd zo gedaan: ik had een oranje shirt aan en een kroontje op mijn hoofd toen ik voor de deur uit mijn auto stapte. De man en zijn vrouw stonden in het keukenraam te kijken of ik mijn afspraak na was gekomen en ze schoten in de lach toen ze zagen dat dit het geval was. Toen ik binnenkwam stonden de tompouces op tafel en vierden wij Koninginnedag
Ruim 550 collegaโs staan dag in dag uit voor onze cliรซnten klaar. Wij stellen onze mensen graag aan je voor. Enthousiast geworden door de verhalen van onze collegaโs? Bekijk dan snel onze vacatures!
โSamen met de cliรซnt en de Ambulant begeleider werk ik aan doelen, die we gezamenlijk voor de cliรซnt hebben opgesteld.โ
Als Ondersteunend begeleider focus ik mij voornamelijk op de praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan het sorteren van de post en het bieden van hulp bij andere zaken die de cliรซnt lastig vindt, zoals het plegen van een telefoontje.
Ondersteunend begeleider
โIk werk in een hecht team met fijne collegaโs met verschillende kwaliteiten. โ
Elke dag is een nieuwe dag met uitdagingen waar ik veel van kan leren. Het vak vraagt flexibiliteit, creativiteit en veerkrachtigheid. Dit is enorm leerzaam! Ik ben in het half jaar dat ik bij impegno werkzaam ben erg gegroeid in mijn proces om een goede begeleider te worden.ย
Stagiaire, Ambulant begeleider
"Bij impegno krijg je veel vrijheid en vertrouwen om zowel je functie als agenda in te richten."
We zijn de afgelopen jaren flink gegroeid en ondanks dat we een grote organisatie zijn, merk je daar lokaal weinig van. We hebben weinig lagen, de lijnen zijn kort en we zijn toegankelijk en laagdrempelig.
Regiomanager Jeugd & Gezin West Brabant en Zuidoost Brabant
โIk werk in een hecht team met fijne collegaโs met verschillende kwaliteiten. โ
Elke dag is een nieuwe dag met uitdagingen waar ik veel van kan leren. Het vak vraagt flexibiliteit, creativiteit en veerkrachtigheid. Dit is enorm leerzaam! Ik ben in het half jaar dat ik bij impegno werkzaam ben erg gegroeid in mijn proces om een goede begeleider te worden.ย
Stagiaire, Ambulant begeleider
Contact
Centraal postadres:
Postbus 7058, 2701 AB Zoetermeer
Servicekantoor:
085-4834500
Email:
sollicitatie@impegno.nl
Netwerk
impegno
impegno is een sterk groeiende instelling. We hebben daarom bewust een zogenaamde “platte structuur”. Dit betekent dat er geen bureaucratische lagen in de organisatie zijn. Ook is er een sterke informele cultuur.