Home / Onze mensen / Pauline Jacobs

Pauline Jacobs

Gezinscoach

Over mij

Meer dan 550 collega's zetten zich dag in, dag uit in om de beste zorg te leveren. Wij stellen een aantal collega's aan je voor.

“Er wordt regelmatig gevraagd of je ergens over mee wilt denken, jouw stem doet ertoe. Als je nieuwe ideeën hebt dan wordt er naar je geluisterd en kun je die bespreken met het management.”

Pauline Jacobs is gezinscoach in team Eindhoven en Helmond.

> Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Pauline, ik ben 36 jaar en ik werk bij impegno als gezinscoach en systeemtherapeut in opleiding. Ik heb een dochter van vijf, speel saxofoon, houd van koken en lekker eten. Gezelligheid met vrienden vind ik belangrijk en ik ben graag onder de mensen.

Ik ben gezinscoach en systeemtherapeut i.o. bij het team Jeugd & Gezin in Eindhoven en Helmond (Zuidoost Brabant). Als gezinscoach werk ik ambulant, ik ga naar gezinnen toe en bied praktische opvoedondersteuning. Ik ga met ouders in gesprek over waar zij vastlopen rondom de opvoeding van hun kinderen en ik geef tips en handvatten hoe zij dat anders kunnen doen. Als systeemtherapeut i.o. ga ik aan de slag met gezinssystemen en interactiepatronen en kijk ik naar hoe gezinnen in verhouding relatie staan tot elkaar. Ik kijk samen met het gezin waar ruimte is om tot verandering te komen, zodat de rest van het systeem (gezin) ook meebeweegt. Dit doe ik voor gezinnen met kinderen onder de 18 jaar.

> Kun je wat vertellen over Kind & Jeugd?

Bij Jeugd & Gezin worden kinderen en gezinnen aangemeld door een huisarts, generalist of door de ouders zelf. Er is vaak sprake van een (mogelijke) diagnose. Ouders komen binnen met een bepaalde hulpvraag en wij gaan vervolgens kijken welke hulp daarop het beste aansluit. Wij bieden diagnostiek, behandeling, gezinsbehandeling, ouderschap bij scheiden en jeugdbegeleiding.

> Werk je in een team of alleen? Hoe is het team?

Ik werk in een heel fijn team. We zijn heel hecht met elkaar en dat maakt dat we er voor elkaar zijn en elkaar steunen. Het is ook een heel gezellig team. Ik vind het fijn dat je met iedereen kunt sparren. Als je ergens tegenaan loopt dan bel je even of je ziet elkaar op kantoor en hebt het er samen over. Het multidisciplinaire team is ook heel fijn, doordat we zoveel specialismen onder één dak hebben zijn er korte lijntjes en kunnen we snel schakelen.

> Wat maakt impegno zo leuk?

De lijnen zijn kort en je kunt elkaar snel en gemakkelijk vinden, van het team op de werkvloer naar de manager en daar weer boven, de lijnen zijn kort en laagdrempelig. Er werken ook veel jonge mensen. Er wordt regelmatig gevraagd of je ergens over mee wilt denken, jouw stem doet ertoe. Als je nieuwe ideeën hebt dan wordt er naar je geluisterd en kun je die bespreken met het management. Daarnaast vind ik het prettig om zelf mijn eigen agenda in te kunnen delen, wat zorgt voor een zekere mate van flexibiliteit.

> Wat wilde je als kind worden? Waarom ben je gezinscoach geworden?

Ik wilde eigenlijk juf worden. Ik heb anderhalf jaar les aan de PABO gevolgd maar ik merkte toch dat ik me meer aangetrokken voelde tot de kinderen die een extra ondersteuningsbehoefte hadden. Ik vond dat ik er te weinig tijd voor had om echt goede aandacht aan hen te besteden. Toen ben ik gestopt met de PABO en pedagogiek gaan studeren. Ik heb vervolgens eerst op een crisisgroep gewerkt. Daarna ben ik gestart met mijn eigen praktijk en heb gelijktijdig de opleiding integratief kind- en jeugdtherapeut gevolgd. Na zes jaar ben ik gestopt met mijn eigen praktijk en nu ben ik in loondienst bij impegno. Dat bevalt erg goed! Daarnaast heb ik inmiddels een master afgerond en ben ik bijna klaar met de volledige opleiding tot systeemtherapeut.

> Kun je een anekdote vertellen over je werk bij impegno? Wat heb je meegemaakt en zou je graag willen delen?

Waar ik zelf altijd heel blij van word is als ik zie dat ik een verschil heb gemaakt. Zo had ik een keer een casus waarbij de verbinding tussen een moeder en haar twee dochters verloren was gegaan. Ze woonden wel met elkaar in één huis, maar ze waren elkaar kwijtgeraakt. Er was veel gebeurd in dit gezin en er was sprake van trauma en hechtingsproblematiek. Ik heb een aantal gesprekken met hen gevoerd in verschillende settingen. Uiteindelijk ontstond er weer verbinding en konden ze elkaar in mijn bijzijn letterlijk vastpakken en elkaar een knuffel geven. Daar kwam zo’n ontlading bij los dat we daarna nog maar een paar gesprekken nodig hebben gehad en ze zelf weer verder konden. Het was echt mooi om die verbinding tot stand te zien komen. Dit heeft mij dan ook veel voldoening gegeven.

Onze mensen

Ruim 550 collega’s staan dag in dag uit voor onze cliënten klaar. Wij stellen onze mensen graag aan je voor. Enthousiast geworden door de verhalen van onze collega’s? Bekijk dan snel onze vacatures!